25 de set. 2015

La Bíblia, font d'inspiració de pintors: Judith

"Es quedaren en la tenda sols Judit i Holofernes, desplomat sobre el seu llit pels efluvis del vi... (Judit 13, 2)
Avançà, després, fins a la columna que hi havia prop del llit on estava Holofernes, hi prengué l'espasa del general i s'acostà al llit on agarrà pels cabells el guerrer i digué: "Dóna'm forces, Déu d'Israel, en aquest instant mateix!". I amb totes les seues forces li assestà dos colps sobre el coll i li'l tallà en redó... (Judit 13, 6-8)
En eixir de la tenda li entregà el cap a la criada...(Judit 13, 9) "
Llibre de Judit

Judith i Holofernes són els protagonistes d'un dels relats violents que es descriuen a l'Antic Testament; potser és per això que no apareix en els evangelis més canònics. El relat destaca el valor de la dona i la capacitat de sacrifici pel seu poble. Hom interpreta aquest passatge (Judith 13, 1-13) com la victòria dels hebreus sobre els assiris. El nom de Judith significa 'la jueva' i designa l'encarnació del poble d'Israel més que el d'una persona individual. Alguns pintors han triat el moment més dur de l'enfrontament que se centra en l'estratègia que empraren els hebreus per vèncer l'enemic amb la intervenció de l'heroïna Judith que, amb l’ajuda de la seua criada Abra, degolla Holofernes. No hi ha constància escrita que cap general del rei Nabucodonosor es diguera Holofernes ni tampoc de l'existència geogràfica de Betúlia, Beth Eloa, la ciutat on s'esdevenen els fets i que en hebreu significa 'casa de déu'.


En la mateixa Capella Sixtina trobem la representació d'aquest relat en una de les petxines dels angles de la volta. La imatge, atribuïda a Miquel Àngel, conté tres dels moments del relat. Per una part trobem els guardians adormits; en una altra de les il·lustracions, Holofernes decapitat després del banquet que li havien oferit i on s'havia emborratxat; finalment en senyal de triomf, en el centre de la il·lustració, apareixen les dues dones que fugen mentre cobreixen amb un drap la font amb el cap del general enemic decapitat.




  


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.