15 d’abr. 2015

Pulp Fiction (1994) de Quentin Tarantino

Fitxa tècnica


Títol original: Pulp Fiction 

Director: Quentin Tarantino

Guió: Quentin Tarantino i Roger Avary

Pulp Fiction.jpg

Fotografia: Andrzej Sekula

Repartiment: John Travolta, Samuel L. Jackson, Uma Thurman, Bruce Willis, Harvey Keitel, Eric Stoltz, Tim Roth, Maria de Medeiros, Amanda Plummer, Ving Rhames, Rosanna Arquette, Christopher Walken, Quentin Tarantino, Peter Greene, Phil LaMarr, Paul Calderon, Burr Steers, Frank Whaley, Steve Buscemi

Sinopsi: Jules i Vincent són dos assassins a sou amb pocs gambals que treballen per a Marsellus Wallace. Vincent vigila Mia, la dona de Marsellus, i Jules li recomana prudència perquè és molt perillós sobrepassar-se amb la núvia del cap. Quan arriba l'hora de treballar, tots dos han de posar-se mans a l'obra per recuperar un misteriós maletí.

Curiositats: 21 cosas que (probablemente) no sabias de Pulp fiction i 9 curiosidades

Premis (1994):
- Oscars: 7 nominacions i Millor guió original.
- Globus d'Or: 6 nominacions i Millor guió.
- Festival de Cannes: Palma d'Or i Millor pel·lícula.
- BAFTA: 9 nominacions, premi al Millor actor secundari per a Samuel L. Jackson i Millor guió.
- Premis Cèsar: Nominada a la Millor pel·lícula estrangera.
- Premios David di Donatello: 3 nominacions i premis Millor film i Millor actor estranger per a Travolta.
- National Board of Review: Millor pel·lícula (ex-aequo).
- Cercle de Crítics de Nova York: 5 nominacions i premis al Millor director i al Millor guió.
- Associació de Crítics de Los Angeles: Millor pel·lícula, Millor director, Millor actor i Millor guió.

Preguntes

1. La música és un element important en les pel·lícules de Tarantino. En aquesta hi ha una escena que s'ha fet famosa pel ball, el twist dels protagonistes amb què el director fa un homenatge a un altre ball de pel·lícula, el del film de Fellini 8 e mezzo. Mira't l'escena de nou i digues quin significat aporta a la caracterització dels personatges.




2. L'ordre cronològic de la pel·lícula està totalment alterat. Què aconsegueix el director amb aquesta ordenació?

3. Quin seria l'ordre cronològic natural?

4. Pensa quins avantatges i quins inconvenients tindria eixa organització.

5. La violència és un dels punts bàsics del film. Com la presenta el director (amb imatges implícites o explícites, amb ironia i cert humor negre, molt cruament, amb un cert distanciament...)?
Comenta algun episodi on passe això i explica per què.

6. Els diàlegs de la pel·lícula són un dels elements fonamentals de la trama; en recordes algun que t'haja impactat pel contingut.

7. Molts directors acostumen a fer un paper breu en la seua pròpia pel·lícula o apareixen un instant (el que se sol dir un 'cameo'). Tarantino és un dels que acostuma a aparéixer en les seues pel·lícules. Quin personatge fa en aquesta ocasió?

8. Tarantino acostuma a copiar elements tècnics d'altres pel·lícules; algú ha parlat d'una certa estètica del reciclatge: paròdies, homenatges, frases famoses... Mira't el vídeo enllaçat i comenta els que apareixen a Pulp fiction.

9. Què et recorda sobre Pulp fiction la següent escena protagonitzada per Marilyn Monroe?



10. Encara que Tarantino no és l'inventor del pla del maleter del cotxe, ell és qui més l'ha popularitzat: Reservoir DogsJackie BrownFrom Dusk Till DawnKill Bill i Inglourious Basterds. A més, en Death Proof fa el mateix pla des del motor, sota el capó davanter.
El pla consisteix en posar la càmera de manera que semble estar mirant cap a fora. Encara que el pla pot ser produït col·locant-la dins del maleter, les dimensions d'una càmera convencional i de l'operador que la controla fa això difícil. El pla és usualment "suposat" tenint un departament d'art encarregat de crear un compartiment especial simulant un maleter. Explica l'argument anterior i posterior a l'aparició d'aquest pla en Pulp Fiction.

11. En l'escena final Vincent, amb un menyspreu brutal pels perdedors, retrau a Jules que vulga ser un “vagabund”. Quin tipus de societat projecta la pel·lícula?

12. Opinió personal raonada.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.