23 de set. 2014

El punt de vista: triar i pensar abans d'enquadrar

La fotografia mai no és la realitat; és una imatge que conté informació sobre una determinada realitat. Triar l'enquadrament apropiat: pensar què es vol fotografiar i per què i decidir on posem la càmera abans de fotografiar és important. A posteriori, segons el context on emprem eixa fotografia, aquesta podrà adquirir un sentit nou o, fins i tot, el contrari. L'enquadrament triat per fer-la ja implica una selecció i, per tant, la parcialitat sobre allò que veiem; a més, s'afegeix la intenció sobre el que volem mostrar o justificar i tot junt determinem el punt de vista.

_______________

Proposta de treball

- Selecciona tres fotografies publicades en algun diari o web on el peu de foto no s'adiga al que veiem en la imatge. Per exemple, les tres fotografies següents han estat publicades en  blogs amb el peu de foto: "Partit amb l'estadi quasi ple". Quina d'elles creus que s'ajusta més al que es diu? Fixeu-vos que en la primera es juga el partit encara, en la segona el públic ja marxa i en la tercera el partit no ha començat.





- Quina de les fotografies anteriors creus que exemplificaria millor el titular: "Partit de futbol amb l'estadi quasi buit"? Per què?

_______________

Sí, el punt de vista que triem ens permet d'il·lustrar una notícia o la contrària i, en ambdós casos, reforçar una determinada informació i fer que parega certa. Posem un altre exemple; davant una determinada funció d'una mateixa representació teatral, només amb un canvi d'enquadrament podríem il·lustrar un titular del tipus: "El teatre estava quasi ple" o, justament el contrari: "El teatre estava quasi buit". I el cas és que el nombre d'espectadors no haurà variat.

La posició de la càmera, l'obertura o tancament de l'objectiu, la distància de l'objecte... és a dir, l'enquadrament, influeix en el resultat final de la imatge que contindrà la foto.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.