26 de set. 2014

El grafisme en els títols de crèdit i en publicitat



Fotograma i crèdit del curt Le voyage dans la Lune, un treball de Georges Méliès estrenat el 1902. La pel·lícula va ser exhibida en blanc i negre i també en color, pintada a mà amb anilines. La versió enllaçada va ser restaurada seguint les mateixes tècniques que s'empraven al taller de Méliès. 


______________


Al llarg de la història del cinema els títols de crèdit de les pel·lícules han sigut un clar reconeixement del treball de les persones i equips que participaven en el procés de creació. Generalment són el producte d’un treball creatiu fet en coordinació amb la direcció i la producció del film. La seua varietat ha estat el seu major encert, així com la fidelitat a la marca, cas per exemple de les pel·lícules del director Woody Allen, del personatge James Bond o del diamant la Pantera Rosa. En les primeres s'empra un grafisme i un tractament de la imatge nítida amb l’ús predominant del blanc sobre el negre. En les segones, la grafia se superposa a les imatges tractades de forma artística. Les últimes juguen amb l’animació i la variació de color per al fons. Les imatges que acompanyen els diferents noms serveixen per a orientar-nos sobre algun aspecte del personatge central o sobre el que s'esdevindrà o ha passat en la pel·lícula. Per tant, en els crèdits és molt important el treball artístic i també el musical, especialment si es tracta dels crèdits del final de la pel·lícula que, generalment, recullen la part central de la banda sonora. En ocasions, fins i tot, adopten la forma de clip musical.

La publicitat també ha sabut utilitzar el recurs de la diversitat tipogràfica.


En ocasions, fins i tot, ha plagiat algunes formes de títols de crèdit molt interessants; és el cas de l'anunci anterior de l'editorial Mondadori, que ens suggereix un grafisme molt particular amb clares reminiscències cinematogràfiques i televisives; un record de l'estil de les lletres dels crèdits d'algunes pel·lícules o sèries de televisió on la imatge està centrada en la lletra impresa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.