3 de març 2014

Qüestions de semàntica: 'valencià'

L'ús d'algunes paraules pot canviar el seu significat amb el pas del temps; per això no sorprén que la RAE revise determinades definicions a petició de les institucions o dels particulars. Recentment ha estat Na Soledad Becerril, Defensora del Poble, la que ha sol·licitat a la RAE la revisió de l'entrada quarta del terme 'gitano'.

Quan les definicions queden antiquades es revisen i, si pertoca, es canvien o s’eliminen. Algunes paraules, per exemple, cauen en desús, resulten poc ajustades a l'ús o són pejoratives si atenem a criteris d'expressió políticament correctes i, per això, es permeten els canvis, una vegada s’ha fet l’estudi pertinent per les autoritats acadèmiques.

Els canvis socials o lingüístics, els canvis de mentalitat de la societat, el progrés i l'evolució de la tecnologia són alguns dels factors que permeten l'anàlisi i, si procedeix, la substitució o l’eliminació d'una entrada en un diccionari per part dels acadèmics, que empren mètodes científics i són experts en lingüística.

En el nostre àmbit lingüístic acabem de suportar, una vegada més, una polèmica estèril com a conseqüència de la publicació en línia del diccionari de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua. I dic estèril perquè no va encaminada a canviar cap definició poc encertada o antiquada sinó perquè, de nou, està orquestrada amb intencions exclusivament polítiques i ataca la unitat de la llengua i els criteris científics. Llegiu la segona entrada del terme ‘valencià’.

valencià -ana [valensiá]

1. adj. im. if. GENTIL.Natural o habitant de la ciutat de València o de la Comunitat Valenciana.
2. m. LING. Llengua romànica parlada a la Comunitat Valenciana, així com a Catalunya, les Illes Balears, el departament francés dels Pirineus Orientals, el Principat d'Andorra, la franja oriental d'Aragó i la ciutat sarda de l'Alguer, llocs on rep el nom de català.
3. m. LING.Varietat d'esta llengua parlada a la Comunitat Valenciana.Valencià septentrional, valencià central, valencià meridional.
4. adj.De la ciutat de València, de la Comunitat Valenciana o del valencià, o que hi té relació. Idioma valencià. Cultura valenciana.
5. anacicle valencià V. anacicle 2.
6. carcassa valenciana V. carcassa 13.
7. gos rater valencià V. gos 21 i 22.
8. oncle valencià V. oncle3.
9. persiana valenciana V. persiana 3.
10. pilota valenciana V. pilota 14.
11. roure valencià V. roure 5.

En cap país democràtic, no haurien de ser els polítics els qui pressionen perquè es canvien algunes definicions atenent només a criteris polítics. Per això em sorprenen més les declaracions d'alguns polítics populars i del mateix President del Govern Valencià sobre l'entrada 'valencià' del Diccionari Normatiu Valencià de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua. La RAE també defineix el terme 'valenciano' de manera similar (5. m. Variedad de catalán, que se usa en gran parte del antiguo reino de Valencia y se siente allí comunmente como lengua propia.) i la major part dels lingüistes de la romanística internacional també. És lamentable que cada vegada que s'acosten les eleccions, alguns polítics de dretes especialment, desperten el fantasma del nom de la llengua per aconseguir uns quants vots més.

I per què trauen a passejar el fantasma del secessionisme? Per què cap govern anterior no ha estat prou valent ni s’ha plantejat acabar amb aquest fantasma d’una vegada per totes donant la veu a les universitats i als lingüistes i acatant el que diferents sentències del Tribunal Superior de Justícia han dictat al respecte.

És lícit que els estudis de llengua els realitzen lingüistes, per tant amb criteris científics, però no ho hauria de ser que polítics, que només tenen una opinió interessada, pressionen en l'elaboració de la norma lingüística ni de cap definició de diccionari.

Amplieu la informació amb l'article 'Dictamen jurídic sobre l'AVL? Les manipulacions, ocultacions i invencions' de Francesc i Alfons Esteve, publicat a Vilaweb el 17 de febrer de 2014.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.