22 de març 2014

El cinema: imatges imprescindibles

Malgrat que hui en dia les sales de cinema són poques si les comparem amb les que hi havia en els anys setanta, el cinema ha estat una de les grans fonts d'entreteniment del segle XX i ho continua sent.

Les pel·lícules ens han mostrat històries per riure, plorar, patir... I entre tant de patiment i diversió, alguns espectadors han descobert que, més d'una vegada, han imitat el que han vist en la pantalla: en enamorar-se o besar alguna persona, en la forma de vestir o ballar, en buscar forces per lluitar contra les adversitats...

El cinema ha esdevingut cultura i vida, entreteniment i informació; tant si una pel·lícula ha estat el motor per il·lustrar la Història, entendre la Ciència o viure l'Art i la Literatura... com si ha sigut una manera agradable de passar una vesprada de diumenge. El cinema, al llarg d'aquest darrer segle, ha estat una gran escola de sentiments, de formació, d'humor... per a moltes generacions de cinèfils. És per això que entenem l'entusiasme i estima pel setè art d'alguns personatges , com l'Alfredo i Salvatore de Cinema Paradiso, o el protagonista del curt Movie record de Nico Aguerre, que va emetre la 2 de RTVE en el programa Alaska y Coronas del dia 19 de març.

En el record de moltes persones hi ha 1001 Movies You Must See (Before You Die), unes imatges de pel·lícules conegudes que, potser, recordareu.



EXERCICIS

1. Escolta la cançó "Los fantasmas del Roxy" de Joan Manuel Serrat i recorda el que has vist al curt 'Movie record' abans de preguntar als teus iaios o pares si et poden explicar què ha passat en els darrers anys amb les sales de cinema del teu poble.

2. Per explicar part del fenomen de la desaparició de les sales de cinema, justifica cada afirmació que consideres certa d'entre les següents:
a) El millor cinema es projecta a la televisió i ja no cal anar al cine.

b) El cinema es veu en el portàtil, el DVD o el Blu-ray de forma més econòmica i sense eixir de casa.

c) Les sales de cinema estaven situades en el centre de moltes ciutats i pobles i, per tant, en un terreny que cobejaven els especuladors per a edificar pisos, oficines o superfícies comercials.

d) Ningú no vol anar a les sales de fora de la ciutat perquè paren massa lluny del poble i t'han de portar els pares amb el cotxe.
2. Algunes imatges de la història del cinema s'han quedat gravades en la retina de molts espectadors i s'han emmagatzemat als seus cervells; per això, el cinema, ha esdevingut una part important dels referents culturals de moltes persones. Demostra el que saps i esmenta els títols de tres de les teues pel·lícules predilectes. Explica breument perquè són tan especials per tu.

- A continuació, torna a veure 1001 Movies You Must See (Before You Die), un enllaç que ens facilità l'amic Vicent Ferrer, i esmenta el títol de 10 pel·lícules que hages reconegut en els fotogrames que apareixen al vídeo.

- Ha coincidit algun dels tres títols primers amb els que has posat entre les 10 pel·lícules reconegudes?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.